Hoppa till innehåll

Aktiviteter med guldkant för de boende

Arbetsterapeuten Maria Thomée har en något ovanlig arbetstitel: hon är aktivitetsansvarig på Kampementets äldreboende på Gärdet. Ett jobb som är klippt och skuret för henne då hon gillar när fokus ligger på det friska och att ordna aktiviteter som alla kan vara med på.

Text: Catharina B Tunestad 
Foto: Fredrik Söderholm

Vi träffas precis efter att Elsa, 96, sänkts ned i badkaret som är fyllt med fluffigt badskum och en badtemperatur på behagliga 38 grader. Hon ska strax bli schamponerad och få hårbottenmassage av Maria Thomée. I bakgrunden ljuder ”Lugna favoriter” från en portabel radio- och CD-spelare som står på en hylla bredvid tvättstället.

– Jag har alltid älskat att bada. När jag var liten kunde jag bada i timmar i baljan vi hade, säger Elsa och skrattar lite åt minnet.

Samtidigt som Maria försiktigt börjar schamponera Elsa berättar hon att badet ofta har en lugnande effekt på de äldre som är oroliga, samtidigt som de får en stund för sig själva.

– Det är viktigt med beröring och att de äldre känner sig sedda. Det är stor skillnad att kunna erbjuda de äldre en möjlighet att bada i en halvtimme under avkopplande omständigheter – mot att ställa in dem i duschen i fem minuter där enda syftet är att de ska bli rena.

Elsa instämmer. Hon älskar de här stunderna då hon får komma till SPA:et och bli ompysslad.

Efter huvudmassagen, som görs med hjälp av en så kallad ”hårbottenkliare”, tar Maria fram en rakhyvel för att ta bort missprydande hårstrån i ansiktet på Elsa.

– Jag brukar erbjuda rakning efteråt för dem som önskar och insmörjning av kroppen med en mjukgörande lotion. Jag tror det är viktigt för de äldre att de fortfarande får känna sig lite fina. Det gäller både män och kvinnor. Det är ett sätt att visa dem respekt.

– Jag tror du fick bort alla hårstrån, avbryter Elsa med ett skratt när Maria sakta lyft upp henne ur badkaret och börjat torka henne varsamt med en stor frottéhandduk. Här skyndas inte i onödan. Var sak får ta den tid det tar.

Det var i februari som Maria fick en projektanställning som aktivitetsansvarig via stimulansbidrag från Östermalms stadsdelsförvaltning med Attendo Care som arbetsgivare. Hennes uppdrag har varit att starta olika aktiviteter som SPA:et, Upplevleserummet och uteaktiviteter för de boende på Kampementets äldreboende på Gärdet i Stockholm.

Projektet går under namnet Det sociala innehållet på Kampementet. Syftet är att ”ge brukarna en mer innehållsrik och njutbar vardag”

– Aktiviteterna har blivit uppskattade av många av de boende och även av deras anhöriga.

Marias huvudansvar är bland annat SPA:et som hon iordningställt med hjärta och inlevelse utifrån de ekonomiska förutsättningar som stått till buds.

Det som fanns när hon började var i princip själva badrummet och badkaret som är av modell större, med en monterad höj- och sänkbar sittlyft.

– Man kan göra mycket med små medel. Det behöver inte bli särskilt dyrt och tidskrävande att kunna erbjuda ett SPA på våra äldreboenden, säger Maria och fortsätter:

– Det som i huvudsak behövde inköpas var en nackkudde, doftljus, gröna växter för en mer harmonisk atmosfär och hudkrämer med mera, tillbehör som är både enkla och billiga att införskaffa.

Förutom SPA:et har Maria varit med och inrett, samt dragit igång aktiviteter i Upplevelserummet, en lokal på bottenvåningen som inretts med heltäckande grön filtmatta, långsmal sandlåda med snäckor och stenar längs ena kortänden och väggar med fototryck från golv till tak med motiv som speglar folklivet på Nybrogatan och Tössebageriet på Artillerigatan. Allt för att de äldre, som bott många år på Östermalm, ska ”känna sig så hemma som möjligt”.

Som omväxling har väggen vid huvudänden klätts med ett vackert skärgårdsmotiv med kobbar, skär och en liten motorbåt som passerar förbi. Givetvis skiner solen – för vem blir glad av att beskåda ett foto med regn och blåst?

Flera av de boende är redan på plats när vi, Maria och jag och TA:s utsände fotograf, kommer ned till Upplevelserummet, som andra äldreboende på Östermalm också får låna när det är ledigt, upplyser Maria. Bakom oss i korridoren ser vi fler boende med finblusen på, som anländer i rullstolar som skjutsas av personal. Andra tar sig fram för egen maskin med stöd av rollator, däribland Elsa vars hår inte riktigt hunnit torkat sedan SPA:et hon fick för drygt en timme sen, men som ändå ligger välkammat och prydligt.

Klockan är 11. Det är torsdag och dags för veckans ljusterapi. I taket hänger värmelampor som sprider ett sken som liknar vanligt solljus, vilket är tanken.

De finns tre olika sorters ljus att välja mellan; ”svensk skärgårdssol” som ger det svagaste ljuset, ”Mallorcasol” som är mediumstark eller ”Kanariesol” som har det starkaste ljusskenet, säger Maria, samtidigt som hon går fram till strömbrytaren i mitten av rummet för att illustrera styrkan i de olika ljusen.

Hon väljer till sist ”Kanariesol” och sätter på bakgrundsmusik som ofta spelas på hotellorter runt Medelhavet. Några av de äldre som redan bänkat sig i stolarna i rummet, rynkar lite på pannorna och börjar kisa med ögonen när det starka ljuset brer ut sig över lokalen. Det tar lite tid för ögonen att vänja sig.

Maria är snabbt framme med solglasögon och solhattar som hon sätter på alla som sitter närmast värmelamporna, speciellt inköpta för ändamålet.

En äldre dam är måttligt förtjust till en början, men går sedan, något motvilligt, med på att ha på sig solhatt, medan några av de andra kvinnorna lutar sig lite tillbaka i stolarna och vänder upp ansiktet mot lamporna. På en av stolarna sitter en man som ser ut att vara i 80-årsåldern, han syns lätt i mängden av silverhåriga damer. Han gör inte mycket väsen av sig, liksom flertalet av kvinnorna. De ser ut att sitta djupt försjunkna i sin egen värld av tankar och verkar njuta av ljusterapin och musiken tillsammans med de andra på boendet.

– Majoriteten här är mellan 80 och 90 år och kvinnor. Många av dem lider av demens och hör dåligt, men uppskattar att komma till aktiviteterna i Upplevelserummet, säger Maria när vi står lite avsides.

Abetsterapeutkollegan Emma Jönsson har kommit ned och hjälper nu Maria med att dela ut drinkar till de äldre som består av tvåprocentig äppelcider. Som pricken över i:et sätter de små färglada drinkparaplyer i vinglasen. Ska det vara ”strandparty” – så ska det.

Aktiviteterna har annars ofta anknytning till de olika årstiderna. En vecka innan TA:s besök var det exempelvis surströmmingsskiva på uteplatsen i trädgården som tillhör äldreboendet.

– Det var mycket populärt. Det blev snabbt fullt vid långborden. Då fick de, dagen till ära, även dricka snaps, berättar Maria med ett skratt.

Det som är centralt för henne, när hon och de övriga aktivitetsansvariga planerar de olika aktiviteterna, är att ta tillvara på alla sinnena hos de äldre. De som exempelvis inte kan höra så bra kan ofta fortfarande se, och de som inte längre kan se så bra kan ofta i gengäld fortfarande känna och har hörseln hyfsat intakt.

– Grundtanken är att se till det friska och att aktiviteten är stimulerande för de äldre, säger Maria.

Hon tycker att hon har särskild kompetens för detta som arbetsterapeut, att hon har med sig ett speciellt tänk bakom varje aktivitet, vilken inverkan de olika aktiviteterna har på individens psykiska och fysiska välbefinnande.

– Jag har märkt att de äldre äter och sover bättre när de deltar i olika aktiviteter.

Maria har en bred bakgrund inom arbetsterapi. Hon har bland annat jobbat på Sabbatsbergs geriatriska klinik, Frösunda center och Sundbybergs rehabcenter. Däremellan bodde hon utomlands i flera år tillsammans med sin familj, bland annat i Tyskland, Singapore och Kina, där hon var aktivitetsansvarig i SWEA (Swedish Women´s Educational Association). Så det där med att ordna och hålla i aktiviteter har hon lång erfarenhet av.

Sedan i våras har Maria och vårdpersonalen bedrivit trädgårdcafé varje eftermiddag i veckorna på den gemensamma uteplatsen. Det lockar många av de boende, även vårdpersonal och anhöriga, då det ofta serveras nybakat bröd.

– Det blir ett sätt för dem att komma ut mer i friska luften, även om de ”bara” vistas i vår trädgård. Det möjliggör även en social samvaro som känns naturlig för många, säger Maria.

Hon skulle önska att de boende kunde få komma ut oftare, nu blir det i regel en promenad i veckan för var och en. Och att de boende fick komma ut på utflykter utanför kvarteret med jämna mellanrum, som nu senast, när några av de äldre tillsammans med personal, gav sig iväg till Fjällgatan. Eller fick möjlighet att bevista någon kulturell aktivitet som teater, konsert eller gå på museum.

Nu får de boende dock uppleva en del kultur likväl genom att den ibland kommer till dem! Bland annat hade de en kulturvecka i våras som blev mycket uppskattad med exempelvis Tedans och Vårsalong.

– Sen har vi filmvisning och allsång som är populärt och pianounderhållning vissa dagar i samband med att trädgårdscaféet håller öppet. Då brukar ofta vår vaktmästare och ”allt-i-allo”– Nicklas Hansson – spela för de boende, berättar Maria.

Nya aktiviteter som planeras är bland annat en frukostklubb där det är tänkt att vårdpersonalen ska baka bröd tillsammans med några av de boende på morgonen. När brödet är färdigt serveras gemensam frukost och personalen läser sedan högt ur morgontidningen för de äldre som fortfarande är intresserade av vad som händer i omvärlden.

Tedans och fredagsdrink är andra kommande aktiviteter. Hur dessa ska utformas är inte bestämt än. Man sätter inte igång något på en höft. Syftet med de olika aktiviteterna är viktigt, understryker Maria.

Väl synlig, nere vid entrén och hissarna, hänger en digital anslagstavla med veckans aktiviteter och tidpunkter. Den uppdateras varje vecka, berättar Maria. Detta för att ingen ska kunna gå miste om någon aktivitet de gärna vill gå på.

Hon tror att aktiviteterna bidrar till att de boende har något att se fram emot när de vaknar på morgonen.

– De boende har många valmöjligheter här. Jag tror att äldreboendena rent generellt måste profilera sig mer, kunna erbjuda det där lilla extra för att locka till sig äldre i framtiden.

– När 40-talisterna kommer upp i 80- och 90-årsåldern kommer de inte ATT nöja sig med dagens utbud. De kommer att kräva fler möjligheter till ”lyx” på äldreboendena, säger Maria.

Hon är övertygad om att vi kommer att få se fler arbetsterapeuter med en tjänst liknande hennes inom både äldreomsorgen och rehab i framtiden.

Fakta/aktiviteterna

  • Förutom ljusterapin som varar mellan 30-60 minuter, har de boende möjlighet att prova på Wii-spel och lyssna på rogivande vågskvalp från en CD vid aktiviteter i Upplevelserummet.
  • SPA erbjuds 3 förmiddagar i veckan på ett roterande schema.
  • Badet, hårbottenmassagen och insmörjningen tar i regel mellan 30-60 minuter, från avklädning till påklädning. Drycks erbjuds efteråt för den som önskar.
  • Qigong är en annan aktivitet som förekommer, liksom målning och trädgårdsskötsel av trädgården vid uteplatsen.
  • Det finns även en SPA-terapeut på äldreboendet som anställts inom projektet, som erbjuder gratis manikyr, pedikyr och ansiktsbehandling till de äldre 2 gånger i veckan på ett roterande schema.

Marie Thomée Upplevelserum
På Kampementets äldreboende på Östermalm i Stockholm har man satsat på många olika aktiviteter för de äldre. Här erbjuds de boende bland annat ljusterapi och SPA. Arbetsterapeuten Marie Thomée är projektanställd som aktivitetsansvarig och ansvarar bland annat för SPA:et.

Ansvarig för sida:

Catharina B. Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2010-11-26

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.