Hoppa till innehåll

Af – ett framtidsområde

Text: Catharina B Tunestad 
Foto: Hans Tunestad

Beskriv ditt jobb med några meningar!

– Det är otroligt händelserikt. Ingen dag är den andra lik. Det är viktigt att ha ett brett tankespektra och gilla utmaningar. Jag träffar personer som av olika anledningar har svårt att få arbete, det kan bero på att de har psykiska eller fysiska funktionsnedsättningar, eller svårt att få arbete på grund av anledningar som det kan vara svårt att sätta fingret på.

– Några har varit aktuella hos andra myndigheter, exempelvis socialtjänsten eller kriminalvården under lång tid.

Vad är största utmaningen i arbetet?

– Att få tiden att räcka till. Det gäller för mig och den arbetssökande att tillsammans hitta en fungerande väg till arbete genom samtal, utredningar, bedömningar och vägledning med mera.

Hur uppfattar du målgruppen du arbetar med?

– Otroligt varierande! Det är den som gör arbetet så spännande och lärorikt. Ingen människa du träffar är den andra lik. Det gäller att se varje person med “nya ögon” och inte ha förutfattade meningar.

Hur är det att arbeta på en liten ort som Heby?

– Roligt! Vi är ett litet kontor som ofta arbetar väldigt tätt ihop, jag har helt fantastiska kollegor och chefer! Vi har också ett gott samarbete med arbetsgivare och ideella organisationer som stödjer människor på väg tillbaka till arbete.

Vad lockade dig till jobbet?

– Under utbildningen på Umeå universitet gjorde jag ett arbete som handlade om arbetsterapi för långtidsarbetslösa. Där väcktes intresset för att arbeta med den här gruppen. Här får jag möjlighet att komma med egna idéer på hur vi kan stötta arbetssökande till arbete och får gehör för dessa.

Vad är roligast med jobbet och svårast?

– Roligast är att få dela glädjen de sökande känner när de får ett arbete, det tröttnar jag aldrig på.

– Svårast är att få tiden och räcka till så som man skulle önska.

Hur har du haft nytta av arbetsterapeututbildningen i det här jobbet?

– Här får jag träning i att arbeta just lösningsfokuserat, hitta och uppmuntra människors positiva egenskaper och coacha dem till ett aktivt och fungerande vardagsliv, moment som ingick i utbildningen.

Är det här ett växande arbetsområde för arbetsterapeuter?

– Det kommer alltid finnas personer som behöver arbetslivsinriktad rehabilitering, så vi behövs definitivt inom Arbetsförmedlingen. Jag tror och hoppas att arbetsterapeut är ett framtidsyrke och att fler söker sig hit – här behövs vi verkligen!

Vad tror du att du gör år 2025?

– Förhoppningsvis är jag kvar på Arbetsförmedlingen. I framtiden kan jag se mig arbeta med titeln “arbetsterapeut” på Arbetsförmedlingen. Men de närmaste åren är det som arbetsförmedlare jag vill arbeta – jag trivs så otroligt bra!

Namn: Henna Pitkänen
Arbetar som: arbetsförmedlare med inriktning på arbetslivsinriktad rehabilitering och jobb- och utvecklingsgarantin på Arbetsförmedlingen i Heby.
Ålder: 24 år.
Bor: i Västerås.
Familj: maken Ted och två katter.
Arbetsterapeuters styrka: kreativitet och engagemang.
Övrigt: var ordförande för FSAstud mellan år 2007-2008.

Ansvarig för sida:

Catharina B. Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2010-11-29

Ämnen:

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.