Hoppa till innehåll

Musiken skapas med hjälp av rösten, ögonen eller trådlösa ringar

Bildtext: Särskilda, unika styrlösningar för dator har tagits fram så att personer med olika motoriska och kognitiva funktionsnedsättningar ska kunna spela med den kroppsdel som är möjlig för just han eller henne: ögonen, rösten, stora brytare som trycks ned eller en trådlös ring som sätts på fingret, för att nämna några.

Text: Marie Skoglund 
Foto: Martin Lindeborg

Samspel är ett treårigt musikprojekt som drivs till 2011 med pengar från Allmänna arvsfonden. Grundtanken är att alla som vill ska kunna spela musik, i grupp eller enskilt. Till sin hjälp har anpassade styrlösningar på dator tagits fram.

På Furubodas hemsida www.furuboda.se går det att läsa mer om metodiken. Det går också att ladda ner såväl program som ackord i ”Ljudbanken”.

Förutom Furuboda deltar bland annat Riksgymnasiet och Högskolan i Kristianstad, Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft och Musik i Syd.

Samverkande organisationer är Sveriges Musik- och Kulturskolor (SMoK) och Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar.

Musikutrustningen utvecklas av Furubodas egen personal. Ofta tas sådant som redan finns på marknaden och stöps om i ny form. Exempelvis har gitarren till ”Guitar Hero” anpassats så att den nu kan användas till både ackord och solo.

Programvaran kommer från dataspelens värld. De tolv kanalerna på en brytarstyrd joystick, JoyBox, rymmer var och en inspelade ljud, ett ackord eller ett instrument. Tillsammans med JoyBox används programvaran JoyMusic, ett flexibelt musikinstrument som körs via dator. Det eller de ljud som ska användas aktiveras. Den som spelar styr med vad som är möjligt för just den personen; rösten, ögonen eller med hjälp av stora brytare som trycks ner.

Den som bara kan röra huvudet har en så kallad ”HeadMouse”. Det är en liten reflex som fästs i pannan, på glasögonen eller på näsan. En infraröd kamera kopplas till datorn och kameran läser sedan av hur reflexen rör sig över skärmen vid dina huvudrörelser. Då aktiveras de ackord eller ljud som markeras.

En ”Hot Hand Midi control” är en trådlös ring som sätts på fingret. Genom att känna av var handen är och hur fort den rör sig styrs olika musikljud.

Vill du höra hur det låter? Gå in på www.youtube.com och sök efter ”Samspel band”.

För den som vill veta mer går det bra att kontakta Christina Lindberg, projektansvarig, telefon 0708-806093, eller Håkan Larsson, utveckling av databaserade musiklösningar, telefon 0739-884682.

Ansvarig för sida:

Catharina B. Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2010-11-29

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.