Hoppa till innehåll

Körsång som stärker

Tidskriften Arbetsterapeuten | Sång och musik stärker brukarnas goda sidor, anser arbetsterapeuten Pia Holmberg. Sångarna i kören Great Mix längtar till fredagarnas övningar. En gång förde sången Pia och kören ända till Indien.

Text: Sven Rosell 
Foto: Tommy Arvidson

– När det skulle bildas en kör hoppade jag på det med en gång. Jag brinner för detta, säger Pia Holmberg, arbetsterapeut i Lund och en av ledarna för kören Great Mix.

Alla konstnärliga former är utvecklande för brukarna, framhåller hon. Inte minst körsång stärker deras självkänsla. Annars är vi mestadels fokuserade på intellekt och logiskt tänkande, men människan är komplex. I musiken får de funktionshindrade en annan chans att göra sig gällande.

– Man kan se en klar utveckling hos dem som är med i kören. De har vuxit. De känner en tillhörighet till gruppen och bryr sig om varandra. När någon är borta frågar de varför. Och så har de blivit bättre musikaliskt sett, fortsätter Pia.

– Framträdandena är viktiga för körens utveckling. De ger något att sikta mot och gör att man försöker leva upp till de krav som ställs. När det gått riktigt bra kan sångarna känna sig stolta efteråt.

Bild används mycket i arbetet med människor med intellektuella funktionsnedsättningar. Pia anser att musiken kommer lite i skymundan.

– Musik kan göra underverk hos en människa. Den talar direkt till hjärtat.

När Pia utbildade sig till arbetsterapeut tyckte hon att musik fick för liten plats i jämförelse med bild och keramik. Från lågstadieåldern spelade hon piano och gitarr, men övergick efter hand mer till att sjunga. Rösten har man alltid med sig, som hon säger. Pia sjunger själv i en kör på fritiden.

Pia arbetar på Sesam, en daglig verksamhet i Lund, där brukarna är måttligt eller lindrigt förståndshandikappade. Sesam är en av fyra dagliga verksamheter i kommunen. Alla är fullbelagda och har intagningsstopp. Kön växer.

Lund lever inte upp till LSS just nu eftersom alla inte får plats. Dessutom tillkommer nya brukare från skolorna under de närmaste åren.

Några från Sesam ingår i kören Great Mix. Åldern på körmedlemmarna ligger på 20 år och uppåt. Great Mix har funnits i fem, sex år. 

Den ena efter den andra, kvinnor och män, kliver in genom dörren. Många ser upprymda och glada ut. Det ligger förväntan i luften. Det är fredagseftermiddag och kören Great Mix ska strax öva. Körens medlemmar är förståndshandikappade eller har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, exempelvis Aspergers syndrom och autism.

– Jag känner mig glad när jag vaknar på fredagarna. Då ska jag sjunga, säger Anna Palmqvist, en av medlemmarna i Great Mix.

– När man sjunger känns det i hela kroppen, förklarar Anna.

Hon sjunger även solo emellanåt. Dessutom är hon med i en teatergrupp där repetitionerna till föreställningen ”Teskedsgumman” är igång. Men på fredagarna är det Great Mix som gäller. När kören reste till Indien förra året var hon en av deltagarna. Där trivdes hon så bra att hon helst hade velat stanna kvar. 

Pia Holmberg och grupphandledaren Janne Persson anländer och snart sitter kören samlad i ring. Lokalen är ganska liten så det blir trångt, men alla ser ut att trivas.

Annies song står först på programmet och kören klämmer i med You fill up my senses. Det märks med en gång att kören sjungit sången många gånger. De flesta är med på noterna och behöver knappt titta i texthäftet.

Därefter följer Jag ger dig min morgon, men nu går det en aning trögare. Förklaringen är att Great Mix inte har sjungit den sedan Indienresan för ett år sedan. För dem som inte var med på resan är sången en ny bekantskap. När den sjungs om en andra gång låter det betydligt bättre och Pia ger beröm. 

Mellan sångerna bläddras det ivrigt i häftena. Ett par deltagare skrattar medan andra tycks vara helt fokuserade på övningarna. "Bra sjunget," utropar någon efter tredje sången Håll mitt hjärta och Pia instämmer.

Nu är alla koncentrerade och det syns lång väg att körens deltagare anstränger sig. Alla verkar vilja göra sitt bästa.

När Calle Doolke sjunger solo i en Danne Stråhed-låt sticker en man in huvudet och hojtar att det är dags för fika.

Calle är sångare och låtskrivare i ett rockband som heter Crazy Mike. Daniel Larsson som även han är med i kören är bandets basist. I Crazy Mike ingår ytterligare två kompisar. Bandet repar varje vecka. Körens gitarrist Janne Persson och körens musikaliske handledare Niklas Böhme är också medlemmar i bandet. Niklas är musiklärare och delar sin arbetstid mellan Lunds fyra dagliga verksamheter.

– Vi skriver texterna och gör musiken själva. Jag brukar komma med färdiga texter, berättar Calle.

Crazy Mike spelar in sina låtar på CD och framträder inför publik. Gänget har haft spelningar på bland annat Finlandsbåtarna.

Vi börjar prata om körens resa till Indien förra året. Great Mix deltog i festivaler i städerna Bangalore och Trivandrum i södra delen av landet. Pia Holmberg och några av körmedlemmarna berättar om indisk dans och om sina framträdanden. Tankeväckande är att förståndshandikappade benämns som "intellectually challenged" i Indien. 

Från Lund reste kören plus ett par konstnärer, elva brukare och lika många från omsorgspersonalen. Svenska Institutet svarade för finansieringen. Hela resan filmades av en dokumentärfilmare för de anhörigas skull och för att kunna friska upp deltagarnas minne av upplevelserna. Resan heter filmen kort och gott.

– Det här ger en energikick varje fredag. Att sjunga är kul, säger Pia glatt.

– För den tillfällige besökaren kan det se ut som om ett par av körmedlemmarna inte deltar i sången, men så är det inte, förklarar hon. Särskilt när deras favoritsånger sjungs ser man att även de rör på läpparna.

– Genom att körsångarna föreslagit sångerna som ingår i repertoaren så ökar engagemanget och glädjen.

Några av körmedlemmarna är nya. Ibland upptäcker personalen att någon brukare på en daglig verksamhet tycker om att sjunga. I andra fall kommer brukaren själv på att hon eller han vill vara med i Great Mix. 

På Sesam ges ofta möjlighet för brukarna att musicera och ägna sig åt skapande verksamheter. Personalen arbetar mycket med stöd av bilder. Tidsperspektivet är långt. De träffar samma brukare under flera år. När det kommer nya tar det tid att lära känna dem. En utbildad konstnär ingår i personalstyrkan.

– Det är avkopplande att sjunga, säger Farkhonda Muyhaiddin när vi återvänder till körens repetitionslokal efter fikat.

Nu står hela kören upp. Det ska kännas att allvaret närmar sig. Koncentrationen ökar ännu ett snäpp när kören övar stående. Ett framträdande på omsorgens öppna fritidsverksamhet Korsdraget väntar inom kort och då ska alla tio sångerna på programmet sitta. 

– Bra jobbat, säger Pia efter ännu en sång.

Nu är stämningen på topp.

Ansvarig för sida:

Catharina B. Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2010-11-12

Ämnen:

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.