Hoppa till innehåll

"Det här är oerhört värdefullt"

Tidskriften Arbetsterapeuten | Musiken har klingat ut, men kvar ligger dikterna som ska användas i den skapande aktiviteten – sidenmålning – och Marie Hansson placerar Hjalmar Gullbergs dikt Kyssande vind intill Så skimrande var aldrig havet på bordet i dagrummet på avdelning 2 på Hospice.

Text & foto: Anki Wenster

– När man introducerar de skapande aktiviteterna så sker det på ett milt sätt där det är viktigt att patienten får behålla kontrollen. Det är en balansgång, säger Marie Hansson. 

Patienterna samlas runt Marie Hansson som visar hur färgen läggs på sidentyget följt av grovt salt för att skapa mönster.

– Den här dikten fastnade jag för direkt, säger en tunn kvinna i sextioårsåldern med spröd röst och håller upp dikten Om bland tusen stjärnor någon enda stjärna ser på dig, du går icke ensam av CJL Almqvist.

Diktvalet speglar beslutet hon tog för drygt tre veckor sedan när hon bestämde sig för att tacka ja till en plats på Hospice.

– Det var ångesten som gjorde att jag ville komma hit, säger hon enkelt. Att få vara här och slippa vara ensam hemma. Min dotter har varit mycket hemma hos mig men en stor del av tiden var jag ensam, istället sover min dotter här när hon har möjlighet. Självklart får jag ångest även här, men det finns alltid någon som har tid att lyssna, dygnet om.

– Det här är oerhört värdefullt, säger hon när hon lutar sig fram över bordet och doppar penseln i den lila färgburken som står framför henne. 

De fyra patienterna är överens om att aktiviteten är ett välkommet avbrott som skingrar tankarna och ger möjlighet till djupare samtal. Inte minst är det betydelsefullt socialt.

Det är rofyllt och patienternas småprat växlar mellan skämt och ord med djupare innebörd.

Ett namn i en av dikterna minner en patient om en närstående som gick bort för några år sedan, vilket berörs med värme. Konstverken beundras och färg och mönster analyseras, ett drömlandskap skymtas i en sidenmålning och på baksidan återfinns dikten Kyssande vind.

Aktiviteten avslutas med att Marie Hansson lovar att försöka hitta en dikt av Fröding till en manlig patient. 

Ansvarig för sida:

Catharina B. Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2010-11-12

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.