Hoppa till innehåll

Starkt om stroke

Mitt i livet drabbades 39-åriga Ingrid Trollsten av det som många fasar för. Efter att vänner och familj inte hört av henne på flera dagar hittas hon till slut av en arbetskollega – liggande förlamad i sin lägenhet. Hon hade fått en stroke. Så småningom skrev hon en bok om händelsen som kom nu i maj. Tyvärr får Ingrid inte själv möjlighet att uppleva reaktionerna på boken då hon dog i en omskriven brand tidigare i våras.

Text: Bodil Ellebaek Larsson

Titel: Mitt andra liv. En berättelse om att drabbas av stroke
Författare: Ingrid Trollsten
Förlag: Forum

En sensommardag år 2001 förändras livet i ett enda slag för 39-åriga Ingrid – ung framgångsrik flygvärdinna med eget företag, exklusiv garderob, silverfärgad BMW och lägenhet med öppen spis på Östermalm. Hon har drabbats av en stroke. När hon några veckor senare vaknar upp på sjukhuset får hon veta att hon hittats hemma på sin vackra handknutna matsalsmatta, där hon legat medvetslös i fem dygn. Hon har ingen aning om vad som hänt, är totalförlamad och kan inte längre tala.

I sin dagbok “Mitt andra liv” skildrar Ingrid Trollsten kampen för att komma tillbaka. Hon berättar om tiden på intensiven och den långa mödosamma rehabiliteringen. Efter två år kan hon flytta in i en handikapplägenhet. I början tror Ingrid att hon ska bli bra igen om hon bara är envis med sin träning. Till slut inser hon att rullstolen ska bli en av hennes bästa vänner och att hon aldrig ska leva ett normalt liv igen.

Naket, osentimentalt och med glimten i ögat beskriver Ingrid Trollsten hur hennes vardag förändras. Hur hon dygnet runt omges av assistenter som blir hennes armar, ben och röst och till slut också hennes familj.

Hon berättar om utsattheten. Hur hon mister kontrollen över inte bara den egna kroppen utan också sina ägodelar.

Efter några månader i den nya lägenheten börjar det försvinna kläder ur hennes garderob. Därefter en parfymflaska, en ask med hårband, gamla silverbestick och alla flata tallrikar utom två till hennes finservis. Hon förstår då att det finns en tjuv i hennes ”familj”, någon som plockar med sig sådant som Ingrid inte längre förväntas behöva.

Ingrid Trollsten berättar om fördomar och motgångar. Om människor som sätter likhetstecken mellan att sitta i rullstol och att vara dum i huvudet och expediter som vänder sig till hennes assistent för att fråga vad hon vill ha. Men hon berättar också om de små framstegens betydelse. Om kärleken till sina närstående och sin älskade Golden retriever Eddie.

Stroke är en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättningar och död i Sverige. Sjukdomen påverkar både drabbade och närstående. Genom tidiga insatser och rehabilitering kan man ofta åtminstone delvis återfå de förlorade förmågorna igen.

Med ”Mitt andra liv” skildrar Trollsten detaljrikt och vardagsnära sitt levnadsöde. Hon funderar mycket över hur livet ska bli framöver och upptäcker snart att utbudet av böcker som handlar om strokepatienters liv är nästan obefintligt. I sitt sökande efter erfarenheter att identifiera sig med och kunskap om sjukdomen och dess förlopp inser hon att hennes eget levnadsöde måste berättas.

”Jag lovade mig själv att om jag blir så pass rehabiliterad att jag klarar av att trycka ner tangenterna på datorn ska jag berätta min historia och beskriva vad jag varit med om” sa Ingrid Trollsten till Svensk Bokhandel i december. Två månader senare dör hon i samband med en lägenhetsbrand. Bankfacket är tomt. Pengar och smycken borta. Misstankar om mordbrand utreds nu av polisen.

”Mitt andra liv” är en gripande, välskriven och personlig bok. En bok för drabbade och anhöriga, men också för andra intresserade och kanske framför allt för alla dem som i sitt dagliga liv eller arbete kommer i kontakt med svårt handikappade människor.

Tyvärr finns inte Ingrid Trollsten längre med oss när hennes angelägna bok nu når ut över landets bokhandelsdiskar.

Ansvarig för sida:

Catharina B. Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2010-10-30

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.