Hoppa till innehåll

Många intryck från WFOT i Chile

Bildtext: Arbetsterapeuten Maria Melin (t. v) passade på att intervjua kollegan Charlotte Nilsson under den långa flygresan hem från Chile.

Text: Maria Melin

Tack vare väntetid på flygplatsen Charles de Gaulle i Paris, får jag tid att intervjua min kollega Charlotte Nilsson om hennes tankar och upplevelser av WFOT.

Runt omkring oss försöker våra kollegor som varit med på resan få några timmars sömn efter 14 timmars flygresa nonstop Santiago-Paris.

Charlotte Nilsson arbetar till vardags som arbetsterapeut på Rehabiliteringsmedicinska Unversitetskliniken i Stockholm vid Danderyds Sjukhus.

Efter två veckors vistelse i Chile och WFOTs kongress är vi båda ”fulla av intryck”. Det var en upplevelse att möta så många vänliga och välkomnande människor, framför allt den yngre generationen som kan kommunicera på engelska.

Vi kom långt med Hola! och Muchas Gracias! i kombination med gester och mimik. Veckan innan kongressen tillbringade vi i Viña del Mar och Valparaiso som består av ett myller av hus och människor, med närhet till havet. Med jordbävningen i mars i färskt minne, funderade vi en del på hur mycket som skulle märkas av detta. Visst såg vi en del skavanker på fasader och i gator, men inte så mycket vi trott.

Vi fick höra att det fortfarande fanns personer som bor i tält, men det var inget vi stötte på. Dock kände vi ett efterskalv. Vid besök i en kyrka började golvet skaka något och ljuskronorna i taket gunga.

Det är Charlotte Nilssons andra världskongress och den första utanför Sverige.

– Den stora skillnaden för mig, jämfört med förra gången i Stockholm 2002, var att jag denna gång gjorde en muntlig presentation på 20 minuter av min magisteruppsats med titeln Holistic grouprehabilitation – a shortcut to awareness for patients with mild acquired brain injuries, säger hon och fortsätter:

– Det är en kvalitativ utvärdering av vad patienterna i en grupprehabilitering för personer med lätt hjärnskada själva tycker är de effektiva ingredienserna i gruppkonceptet och vad som påverkar rehabiliteringsprocessen.

Charlotte Nilsson sticker inte under stol med att hon var rätt nervös inför framförandet på kongressen. Men efter att ha förberett sig genom att skriva manus, göra en powerpointpresentation och klocka sig själv, samt öva inför sin sambo, kände hon sig till slut tämligen trygg under presentationen. Efteråt var hon nöjd över att hon hade genomfört den.

– Det gick bättre än jag trodde. Jag lärde mig att det inte alltid blir som man tänkt sig på grund av tekniska problem, språkförbistring och en moderator som hade svårt att hålla tiden.

Eftersom kongressen hölls för första gången i Sydamerika hade man satsat på att den skulle vara tvåspråkig. Det innebar att alla muntliga presentationer och föredrag simultantolkades till antingen engelska eller spanska. Det är uppenbart att det framför allt är den yngre generationen latinamerikaner som behärskar engelska.

– Det jag tar med mig hem är hur man arbetar som arbetsterapeut i andra delar av världen, säger hon och fortsätter.

– Jag tänker på en man från Bangladesh som föreläste om hur man bedriver rehabilitering där. Han berättade att det i Bangladesh fanns 86 arbetsterapeuter på 160 miljoner invånare. Det ska jämföras med att vi i Sverige är 11 000 legitimerade arbetsterapeuter på 9 miljoner invånare, vilket är det nästa högsta antalet per invånare i världen, efter Danmark.*

– Det väcker onekligen tankar om hur olika förutsättningar vi har beroende på var vi bor, men samtidigt hur mycket som är lika, i vårt sätt att tänka och arbeta, säger Charlotte Nilsson.

Vi enas om att världskongressen bidrar till att få kontakt med olika människor. Hela tillställningen präglas av öppenhet. Det är roligt att träffa personer som arbetar inom samma område och är intresserade av samma frågor som en själv. Även att få en inblick i vilken vidd av erfarenheter och arbetsområden det finns inom arbetsterapi är värdefullt.

Fotnot: FSA räknar i dagsläget med att cirka 9 000 av drygt 11 000 leg. arbetsterapeuter i Sverige är yrkesverksamma som arbetsterapeuter.

Ansvarig för sida:

Catharina B. Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2010-10-30

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.