Hoppa till innehåll

Yogan tystar "surret" hos forna marinkårssoldater

Efter sin tjänstgöring i Vietnamkriget drabbades marinkårssoldaten Paul Malboeuf av posttraumatisk stress. När han fick kontakt med Yoga Warriors lärde han sig att hantera sina symptom. Yoga hjälper krigsveteranerna att släppa det mentala surret och förankra sig i sina kroppar, säger Lynn Stoller, arbetsterapeut och yogalärare, som hjälpt till att utveckla behandlingsprogrammet

Text: Linda McGurk 
Foto: Joshua Breckon

Deltagarna som kommer till Central Mass Yoga i West Boylston, Massachussets varje tisdag och torsdag klockan elva på morgonen, är långt ifrån några typiska yogaelever.

De flesta är män; en del i åttioårsåldern, andra betydligt yngre. Alla har slagits för sitt land i främmande krigszoner, de flesta i Vietnam, andra i Afghanistan och Irak. Och alla lider av posttraumatisk stress, som de nu försöker tämja med kontrollerad andning, meditation och tryckövningar i en yogakurs som är särskilt anpassad för krigsveteraner.

Posttraumatisk stress hos hemvändande soldater har dokumenterats ända sedan det amerikanska inbördeskriget, men det var först efter Vietnamkriget som diagnosen erkändes officiellt.

Närmare en femtedel av soldaterna som kom tillbaka från Vietnam led av posttraumatisk stress och många av dem kände fortfarande av symptomen tio år senare.

Den traditionella behandlingen för posttraumatisk stress brukar bestå av en kombination av samtalsterapi, medicinering och kognitiv beteendeterapi. På senare tid har man även använt sig av exponeringsterapi, vilket innebär att personen under en längre tid utsätter sig för saker som påminner om de traumatiska händelserna.

Enligt Lynn Stoller, som är leg. arbetsterapeut och yogalärare och en av dem som varit med om att utforma programmet Yoga Warriors, kan yoga vara ett utmärkt komplement till redan existerande behandlingsmetoder.

– Det här området är bara i sin linda men potentialen är enorm. Jag tror att psykiatriker har insett att nyttan av samtalsterapi är begränsad när det gäller posttraumatisk stress. Trauman lagras i varje del av kroppen och de måste även förlösas genom kroppen, säger hon.

Det var Lynn Stollers väninna från gymnasiet, yogaläraren Lucy Cimini, som banade väg för programmet när hon tog kontakt med ett vårdcenter för krigsveteraner för fem år sedan. Stoller blev genast nyfiken när hon hörde talas om den nya yogagruppen.

Krigsveteranernas svårigheter med känslobearbetning liknade nämligen de som Stoller dagligen stötte på i sitt arbete på Cotting School, en specialskola för ungdomar med en rad olika mentala och fysiska inlärningssvårigheter.

Erfarenheten som arbetsterapeut och hennes kunskap om sinnesintegration gjorde Stoller till en perfekt rådgivare till programmet, som fick namnet Yoga Warriors.

– Lucy jobbade redan med det här intuitivt och jag hjälpte henne att förstå de vetenskapliga mekanismerna som gjorde att soldaterna tyckte så mycket om hennes kurser. Tillsammans justerade vi programmet lite grann för att optimera sensorisk input under yogapasset, förklarar Lynn Stoller.

Vietnamveteranen Paul Malboeuf har upplevt yogans terapeutiska egenskaper ända sedan han gick med i den första yogagruppen för fem år sedan. För första gången på 30 år kunde han sova på nätterna och kontrollera vredesutbrotten som han med jämna mellanrum fick när han påmindes om traumatiska händelser från tiden i krigszonen.

– Yogan har verkligen hjälpt mig. Jag känner fortfarande ilska men nu är jag medveten om vad det är som händer och jag kan ta mig ur det. Genom yoga kan du lära dig förstå och styra dina tankar, säger Malboeuf.

Malboeuf visste ingenting om yoga när han först började i Ciminis grupp. Nu går den före detta marinkårssoldaten på yoga två gånger i veckan, plus att han regelbundet gör övningar och mediterar hemma. I yogagruppen, med de andra krigsveteranerna, har han funnit trygghet och lugn.

– Jag ser alltid fram emot tisdagar och torsdagar, när jag har yogakurs. Det är skönt att veta att jag inte riskerar att utsättas för en situation som skulle kännas olustig i yogastudion. Vi vet att vi alla har något gemensamt, säger han.

För att sprida kunskap om Yoga Warriors och yoga som terapimetod har Cimini med hjälp av Lynn Stoller även utvecklat en vidareutbildning för yogainstruktörer.

– Om du är en arbetsterapeut som redan är utbildad yogalärare måste du inte gå den här kursen för att nå framgång. Men det är viktigt att komma ihåg att man måste vara väldigt försiktig när man gör yoga med personer som lider av posttraumatisk stress.

– Vi lär yogainstruktörerna att vara observanta och lära känna sina studenter. Deras symptom kan utlösas av en rad olika orsaker och en miljö som upplevs som hotfull av en soldat kan kännas trygg för en annan, säger Lucy Cimini.

Yoga som behandlingsmetod för posttraumatisk stress är fortfarande ett nytt koncept och den forskning som gjorts har baserats på ett relativt litet urval. Men efter att militärsjukhuset Walter Reed genomförde en studie med positiva resultat för fyra år sedan, ingår nu yoga i behandlingen av soldater som fått diagnosen posttraumatisk stress efter att de kommit hem från Irak och Afghanistan.

Förra året assisterade även Stoller vid den första studien som baseras på soldater i aktiv militärtjänstgöring i Kirkuk i Irak.

Syftet är att se om yoga kan användas proaktivt för att lära soldaterna att hantera traumatiska situationer för att inte utveckla posttraumatisk stress när de återvänder från kriget. Resultaten från studien har fortfarande inte offentliggjorts men den amerikanska armén verkar redan ha tagit till sig behandlingsmetoden.

– Jag tror att militären har blivit betydligt mer öppen för yoga. De flesta associerar yoga med österländska traditioner men om vi kan få dem att förstå från ett västerländskt, vetenskapligt perspektiv hur yoga påverkar hjärnan, så är de mer mottagliga för det, säger Stoller.

Ansvarig för sida:

Catharina B. Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2010-10-30

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.