Hoppa till innehåll

Yoga Warriors hjälper krigsveteraner

I USA har ett särskilt behandlingsprogram utformats för att hjälpa dem som lider av posttraumatisk stress. Den bygger på den uråldriga österländska principen om att förena kroppen och sinnet i nuet och går under namnet Yoga Warriors.

Text: Linda McGurk

Yoga Warriors vänder sig speciellt till krigsveteraner och bygger på fem principer, enligt grundaren Lucy Cimini.

För det första använder sig yogaläraren i stor utsträckning av djupgående tryck med hjälp av tyngder, remmar, klossar, kuddar och filtar. Tekniken bygger på kunskapen om sinnesintegration och aktiverar en av de två största nervbanorna som överför sinnesinformation från kroppen till hjärnan, vilket i sin tur dämpar signalerna som leder till att en person överreagerar och blir upprörd.

Yogans mest grundläggande princip handlar om att förena sinnet och kroppen i nuet. I Yoga Warriors sker mycket av den här förankringen genom andningen.

– Andningen är den enda delen av det autonoma nervsystemet som vi kan kontrollera. Inom yogan använder vi andningen på två sätt, dels koordinerar vi rörelser genom andningen och dels tillämpar vi Pranayama-andning, en långsam djupandning som vi vet har en lugnande effekt på nervsystemet, säger Lynn Stoller, som är legitimerad arbetsterapeut och Yoga Warriors vetenskapliga rådgivare.

Yoga Warriors-programmet fokuserar också på positiva tankegångar genom att yogaläraren säger stärkande fraser som deltagarna får upprepa.

– Negativa tankegångar leder till ångest, så vi använder positiv bekräftelse för att motverka det, säger Cimini.

– De sista två principerna fokuserar på att skapa en trygg, varm miljö i yogalokalen och att uppmuntra deltagarna till att släppa sina förväntningar. Musiken som spelas är lugn och lokalen hålls fri från onödig bråte för att deltagarna ska kunna stilla sina sinnen. Tanken är att de aldrig ska behöva oroa sig för obekväma situationer eller känna att de konkurrerar med varandra, utan ”läka” i lugn och ro.

– För arbetsterapeuter tror jag att det här är en väldigt effektiv behandlingsmetod för individer som lider av posttraumatisk stress, ångest och andra liknande åkommor, säger Lynn Stoller.

Ansvarig för sida:

Catharina B. Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2010-10-30

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.