Hoppa till innehåll

Färgerna hjälper Layla rensa ut plågsamma minnen från Irak

Varje onsdag gör Layla en tågresa från Helsingborg till Malmö och Röda Korsets Behandlingscenter för krigsskadade och torterade på Drottninggatan. Här finner hon lugnet och hjälpen för att fortsätta sin rehabiliteringsresa. År 2007 kom hon till Sverige som asylsökande kurd efter tio års förföljelse i Irak.

Text och foto: Anki Wenster

– Min storebror sa, du måste lämna Irak, annars kommer du att dö. Sverige öppnar dörren, berättar Layla.

Som den sista i sin familj lämnade hon Irak och fick efter några månader permanent uppehållstillstånd i Sverige. Övriga familjen, som består av syskon och en farbror, är skingrade världen över.

Vägen till Röda Korsets Behandlingscenter gick via remiss. I samband med en bröstcanceroperation för två år sedan insåg man hennes behov av att bearbeta tidigare traumatiska händelser.

Klädd i röd klänning sitter Layla i en matchande fåtölj på Röda Korset en onsdag i början av april och berättar om förföljelsen och fängelsetiden i Irak med behärskad röst. Men kroppsspråket visar något annat. Hon korsar armarna, stryker och kramar hastigt till om överarmarna som till största delen täcks av svarta kompressionsstrumpor, man anar spåren av tidigare upplevelser.  

– Kroppen glömmer inte. Det som hänt finns i alla mina celler. Här inne finns ett jättestort skrik men jag kan inte ta ut det, säger hon och pekar mot bröstet.
Under förhören i fängelset i Irak var hon tvungen att hålla sig lugn och vågade inte släppa fram något, det är en anledning säger hon.

Hon är medveten om att det tar tid att läka och bearbeta såväl fysisk som själslig smärta och är evigt tacksam att Röda Korset ger henne möjligheten genom olika insatser, däribland bildterapi hos Maria Mörner.  

– Maria och jag pratade mycket i början. Jag har alltid haft en relation till färger och växter. Därför var inte bildterapi något främmande. Färger har mycket stor inverkan på mig och det känns som jag rensar ut när jag kommer hit. Bildterapin kallar jag för ”färgakupunktur”, den känns i kroppen som akupunkturnålen och ger lika mycket energi och smärtlindring, säger hon och skrattar när vi kommer in på vilket sätt hon har nytta av bildterapin.

– Färgerna väcker känslor. Grått betyder trötthet och gul färg är en symbol för livet för mig. Jag sover mycket bättre nu och vaknar bara två,  tre gånger varje natt. Hemma möblerar jag med färger som jag mår bra av. Jag vill att det gula ska täcka den grå färgen, vill arbeta mer med gult och grönt, säger hon.
Efter två års behandling har Layla kommit en bit på väg och kan se framåt.
Ambitiöst och energiskt studerar hon svenska på heltid inför några nationella prov som hon har i mitten av april.

Hon har en lång yrkeskarriär inom utbildningsdepartementet i Irak i bakom sig. I framtiden finns tankar på arbete inom undervisningsområdet, men mest ser hon fram emot att bli svensk medborgare om två år.  

– Jag kan knappt vänta, jag räknar dagarna dit, säger hon med förväntansfull röst.
Det är i mars 2012, samma år som hon fyller 56 år.

Ansvarig för sida:

Catharina B. Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2010-10-30

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.