Hoppa till innehåll

FSAstuds nya ordförande: Hon vill fånga upp fler gymnasieelever

På FSAstuds nya ordförande, Emma Jansdotter, 28, växer ingen mossa. Åren innan hon började på arbetsterapeutprogrammet vid Göteborgs universitet, arbetade hon som krogdealer på Casino Cosmopol i Göteborg, där hon snabbt avancerade och fick en ledande ställning bland de övriga cropiererna. Hon ryckte även in som servitris, vilket hon fortfarande extraknäcker som vid sidan av studierna när andan faller på.

Text: Catharina B Tunestad 
Foto: Carina Östman

”Man lever bara en gång så det gäller att ta de chanser man får." Det är Emmas måtto och även anledningen till att hon tackade ja när hon fick frågan om hon ville bli FSAstuds nya ordförande vid årsskiftet. Fast första gången hon fick frågan i höstas tackade hon nej. Hon trodde sig inte ha tiden som krävs. Som aktiv inom FSAstud sedan tre terminer tillbaka, har hon på nära håll sett vad ordförandeskapet innebär.

Vad fick dig att ändra dig?

– Jag tänkte, va fasiken, är något riktigt roligt som det här är så finns alltid tiden. Jag ser det även som bra merit inför framtida jobb.

Hur känns det nu?

– Förväntansfullt. Jag känner mig helt trygg i min roll som ordförande. Jag vet att jag har förbundsstyrelsens fulla förtroende för uppgiften.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Jag är en positiv och nyfiken person, men också väldigt envis med en klar uppfattning om saker och ting. Jag ändrar endast ståndpunkt om jag får goda argument.

Vad har du för visioner som FSAstuds nya ordförande?

– Jag tänker jobba vidare med det som Jessica Eklund (FSAs studs förra ordförande, red:s notering) påbörjade, att marknadsföra arbetsterapi, så att vi når ut till en bredare allmänhet om vilken kompetens vi har och vad vi gör.

Har du någon idé om hur ni når ut till fler?

– Vi måste hålla oss framme, synas på studentmässor, andra slags mässor, sammanhang och arenor som kan vara bra för oss.

– Något annat som jag tror på är att vi riktar in oss på dem som går på gymnasieskolornas olika omvårdnadsprogram. Säkert kan vi fånga upp flera av studenterna där som annars kanske går vidare till andra arbeten inom vården, exempelvis som undersköterska.

– Inte för att det är något fel på att arbeta som undersköterska, men jag tror vi missar många som skulle bli intresserade av vårt yrke bara de fick information om det! Som det är nu vet de flesta inte vad en arbetsterapeut gör och inom vilka områden man kan arbeta!

Ser du några svårigheter när det gäller marknadsföringen?

– Det är svårt att mäta effekten, få ett konkret resultat på om vi nått ut med information och i vilken omfattning, exempelvis i samband med Arbetsterapins dag. Det är svårt att få grepp om.

Hur kommer ni att arbeta inom FSAstud under 2010?

– Vi är indelade i två grupper; en mark nadsföringsgrupp och en grupp som ska arbeta med arbetsmarknadsfrågor. Marknadsföringsgruppen kommer att lägga mycket fokus på Arbetsterapins dag och har redan tagit kontakt med ett antal skolor som vi kommer att samarbeta med.

– Arbetsmarknadsgruppen kommer å sin tur att identifiera och följa upp de nya arenorna som öppnas upp för arbetsterapeuter, men även försöka fånga upp de arbetsterapeuter som idag arbetar inom mer ovanliga områden för att synliggöra dessa tjänster och möjligheter.

Vad har tiden inom FSAstud gett dig?

– Jag har fått en helt annan inblick i yrket som jag inte kunnat få genom utbildningen på samma sätt. Där finns inte den här typen av forum och möjlighet till kontakt och utbyten med yrkesverksamma arbetsterapeuter.

Vad har du som mål att arbeta med efter examinationen?

–  Det är många områden som är intressanta, men jag lockas av de nya arenorna så det blir definitivt någonting inom den privata sektorn.

Vad ser du som FSAs styrka och svaghet?

– Styrkan är att vi har så många yrkesverksamma medlemmar, det är lite unikt.

– Svagheten är att vi är ett litet, tight förbund. Det finns risk att vi tappar de runtom som inte är lika engagerade.

Jag menar, pratar vi i huvudsak för ”entusiasterna”, de mest aktiva – eller representerar vi medlemmarna i stort? Den frågan bör vi ställa oss regelbundet.

Namn: Emma Jansdotter.
Aktuell som: ny ordförande för FSAstud.
Ålder: 28.
Bor: i Göteborg.
Familj: singel.
Intressen: musik, konserter och resor.
Förebild: ”min mamma, hon har en sådan skön inställning till livet”.

Ansvarig för sida:

Catharina B. Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2010-10-30

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.