Hoppa till innehåll

Arbetsterapeut till det nya rehabiliteringsrådet

Text: Catharina B Tunestad

Ett särskilt rehabiliteringsråd, som ska bistå regeringen på rehabiliteringsområdet, tog form i januari. Nu har ledamöterna i rådet utsetts. En av dem blir arbetsterapeuten Birgitta Bernspång, professor vid Umeå universitet.

– Det är mycket glädjande att vi fått med arbetsterapeutisk kompetens. Det kommer att tillföra rådet ett viktigt perspektiv, säger Lena Haglund, ordförande för FSA.

Den 11 januari i år beslöt regeringen att inrätta ett särskilt rehabiliteringsråd mot bakgrund av Rehabgarantin som infördes under 2009. Syftet med rådet är att ett antal oberoende experter ska följa och utveckla satsningen på rehabilitering som
regeringen har gjort.

Åke Nygren, professor i personskadeprevention vid Karolinska Institutet, är ordförande för det nya rehabiliteringsrådet. De övriga sju ledamöterna är Birgitta Bernspång, professor i arbetsterapi vid Umeå universitet, Roger Henriksson, överläkare i onkologi och professor vid Karolinska Institutet, Irene Jensen, beteendevetare och professor vid Karolinska Institutet, Ingemar
Petersson, överläkare och docent i reumatologi vid Universitetssjukhuset i Lund, Eva Vingård, överläkare i yrkesmedicin och professor vid Uppsala Akademiska Sjukhus, Marie Åsberg, överläkare i psykiatri och professor vid Karolinska Institutet vid Danderyds sjukhus samt Birgitta Öberg, sjukgymnast och professor vid Linköpings universitet.

– Jag ser det som en stor utmaning och ett mycket spännande uppdrag i frågor som jag varit involverad i genom flera olika projekt under de senaste åren, säger Birgitta Bernspång som är övertygad om att hennes kunskaper kommer bli en stor tillgång i kommitténs arbete. FSA kommer att följa arbetet med rehabiliteringsrådet med stort intresse.

– Det är angeläget att vi försöker synliggöra arbetsterapeuternas roll och kompetens så att patienterna får ta del av vår behandling och information om vad vi kan bidra med, säger Lena Haglund.

Ansvarig för sida:

Catharina B. Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2010-10-30

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.