Hoppa till innehåll

Arbetsterapeut startar insamling till Haiti

Text: Catharina B Tunestad

Camilla Rastas, distriktsarbetsterapeut inom Tiohundraförvaltningen i Rimbo, är en av dem som engagerat sig i hjälparbetet efter jordbävningskatastrofen på Haiti.

De senaste veckorna har hon kontaktat olika hjälporganisationer i Sverige, bland annat Rädda Barnen och Hoppets Stjärna, och erbjudit dem sin hjälp och kunskap.

– Jag har lång erfarenhet av u-landsarbete och kunskaper om FN-frågor, säger hon och berättar att hon har en idé om vad arbetsterapeuter i Sverige skulle kunna bidra med.

Idén går ut på att ortopedkliniker och arbetsterapeuter inom primärvården tittar efter i sina förråd, vad de har för typ av äldre hjälpmedel i lager som de skulle kunna skänka till behövande på Haiti.

– Delar av en gammal benprotes kan exempelvis göras om till ortoser. Det räcker med att du har varmvatten på plats och någon som har kunskap om hur man gör utgjutningar för att göra detta.

– Jag tänker bland annat på de hudfärgade tygortoserna med skenor som inte används längre, de skulle man också kunna samla ihop och skicka ned.

Nästa steg är att få något företag att stå för transporten av av hjälpmedlen och se till att de kommer fram till de hjälpbehövande. Hon har hitills varit i kontakt med FRU (Föreningen för rehabilitering i u-länder) som eventuellt kommer bistå henne med insamlingen och leveransen.

Helst skulle Camilla vilja åka ned och hjälpa till på plats. Hon försöker därför hitta någon organisation eller företag som är intresserade av att anställa henne på projektbasis. Ännu har ingen av de hjälpmedelsorganisationer hon pratat med nappat kunnat erbjuda detta.

– De säger att läget är kaotiskt och att det är för farligt att åka ned just nu.

 – Jag försöker få igång en insamling av hjälpmedel så länge. Som alla vet är situationen akut. För närvarande använder man pinnar och annat som man kommer över för att spjälka olika frakturbrott.

Det känns frustrerande och sitta här hemma och inte kunna göra något när insatserna behövs nu!

Hon berättar att hon varit på Barbados tidigare och känner flera arbetsterapeuter där.

– Bristen på arbetsterapeuter är stor i hela Västindien. I nuläget skulle det behövas flygas dit dussintalet arbetsterapeuter från Europa för att täcka upp behovet.

Camilla tycker det är synd att arbetsterapeuter som yrkesgrupp inte håller sig framme mer vid sådana här katastrofsituationer. Räddningsinsatserna är alltför mycket fokuserade på akutvård menar hon.

– Här hemma i Sverige träffar du ju en arbetsterapeut direkt efter operationen – det borde även gälla i sådana här lägen.

Fotnot: Du som vill komma i kontakt med Camilla Rastas, och/eller som har hjälpmedel som du vill skänka till behövande på Haiti, kan mejla till följande adress: technicalaidhaiti@hotmail.com

Ansvarig för sida:

Catharina B. Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2010-10-30

Ämnen:

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.