Hoppa till innehåll

Alltifrån tidningsarbete till hunddagis och tvätt av polisbilar

Text: Catharina B Tunestad

Åmynningen är en daglig verksamhet som drivs av Uppsala kommun Handledarna på de femton olika arbetsplatserna har skilda yrkesbakgrunder, ett antal är arbetsterapeuter.

För närvarande har man 27 anställda och 135 arbetstagare utspridda på de femton olika arbetsplatserna.

Många av arbetstagarna har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning eller lindring utvecklingsstörning och rätt till daglig verksamhet genom LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Åldrarna varierar, den yngsta är 20, den äldsta 67 år.

Det övergripande målet med Åmynningen är att göra arbetstagarna mer självständiga i sitt arbete. Tanken är att de så småningom ska kunna gå vidare mot lönebidrag och integreras med den öppna arbetsmarknaden, såväl privat som inom offentlig sektor, även om det inte blir aktuellt för alla.

Förutom OrdBild och tidningen Snabelposten, har Åmynningen bland annat följande arbetsplatser i Uppsala: Blanka Bilvård & Service där arbetstagarna tvättar och städar polisens bilar i polisgaraget, secondhandbutiken Bäckar Små där de bland annat sorterar varor, packar kläder och ger service till kunderna, ett antal caféer där de gör alltifrån serverar frukost och lunch till att göra smörgåsar och kokar kaffe. Och Skallet, ett hunddagis, där arbetstagarna går långpromenader med hundarna och ger annan omvårdnad av dem.

Bakom fröet till varje arbetsplats döljer sig mycket planeringsarbete och engagemang hos både de anställda och arbetstagarna.

– Det handlar mycket om att bygga upp ett kontaktnät och få till ett välfungerande samarbete med lokala näringsidkare, vårdgivare och myndigheter, säger Mari Ekh, verksamhetschef på Åmynningen.

Hon ger ett exempel på hur tankegångarna kan se ut när en ny arbetsplats ser dagens ljus.

– Vi försöker tänka oss in i vad våra arbetstagare skulle tycka om att arbeta någonstans och utgår ifrån det innan vi undersöker om det är möjligt att realisera.

– När det gäller exempelvis Blanka Bilvård & Service resonerade vi som så att vad kan vara häftigare för en ung kille än att få jobba i polisgaraget och tvätta polisens bilar?

Hon berättar att det är ett mycket stolt gäng med stark drivkraft och stor arbetsglädje hon har omkring sig och säger att hemligheten bakom Åmynningens framgång stavas teamwork och engagemang till både den egna gruppen och enheten som helhet.

Ansvarig för sida:

Catharina B. Tunestad 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Redaktör

E-post:
Uppdaterad: 2010-10-30

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.