Hoppa till innehåll

Nytt verktyg ger full koll på OSA

Nu lanserar Suntarbetsliv OSA-kollen! Det nya verktyget hjälper arbetsplatser att jobba tillsammans med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön (OSA).

Det har gått två år sedan Arbetsmiljöverkets OSA-föreskrifter trädde i kraft. Syftet är att minska den stressrelaterade ohälsan i arbetslivet. Men frågan som ställs är ofta: Hur gör vi? Hur jobbar vi konkret med frågorna på vår arbetsplats?

– OSA-kollen erbjuder stöd för vad OSA är och hur man kan jobba med frågor kring arbetsbelastning, arbetstidens förläggning och kränkande särbehandling, säger Stina Ellerfelt Sköld på Suntarbetsliv, som projektlett OSA-kollen ihop med Petra Salino.

Alla övningar är tänkta att göras i grupp och i dialog med varandra på arbetsplatsträffar. Samtidigt kan andra grupper ha nytta av materialet, liksom enskilda medarbetare som vill veta mer och kanske föreslå verktyget på sin arbetsplats.

OSA-kollen har tagits fram och kvalitetssäkrats gemensamt med parterna inom kommun- och landstingssektorn, där Sveriges Arbetsterapeuter ingår. Martina Roos, ombudsman på förbundet och ansvarig för arbetsmiljöfrågor, ser många möjligheter med det nya verktyget.

– Den organisatorisk och sociala arbetsmiljön påverkar alla arbetsplatser. Men det är många som tycker att det är svårt att prata om och jobba med dessa frågor. Därför är det jättebra att Suntarbetsliv har tagit fram konkreta verktyg och diskussionsunderlag för att underlätta arbetet. Med den här typen av övningar kan vi börja prata om den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, se vilka utmaningar som finns och hur de gemensamt kan hanteras på bästa sätt.

Fakta: Fyra sätt att jobba med OSA

Här är exempel på hur OSA-kollen kan användas på en arbetsplatsträff.

  1. Se en film om vad OSA är och kan handla om. Prata efteråt om hur ni arbetar med OSA på er arbetsplats.
  2. Gör gruppövningen Balanskollen för att skapa balans mellan krav och resurser på er arbetsplats.
  3. Använd en checklista för att gå igenom faktorer som har betydelse för arbetstidens förläggning.
  4. Lyssna på ett poddavsnitt med tips på vägen för att förebygga kränkande särbehandling.


Introduktionsfilm om OSA-kollen

Ansvarig för sida:

Gelinda Jonasson 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Kommunikatör och webbredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2018-05-08

Kalendarium

Senaste numret av Arbetsterapeuten

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.