Hoppa till innehåll

Statlig sektor satsar på hållbart arbetsliv

Under årets avtalsförhandlingar har Saco-S, förhandlingsorganisationen för akademiker på statlig sektor, arbetat för att parterna avsevärt ska öka sina insatser för ett hållbart arbetsliv. På onsdagen stod det klart att hållbart arbetsliv blir ett eget arbetsområde för Partsrådet, parternas samarbetsorganisation.

Det nya arbetsområdet fokuserar på fyra centrala områden för ett friskt arbetsliv: rehabilitering av långtidssjukskrivna, förebyggande insatser mot ohälsa, friskvårdsinsatser samt karriär och kompetensfrågor.

– Det ligger i linje med förbundets vision om nolltolerans mot ett ohälsosamt arbetsliv. För oss är det viktigt att kombinera arbetet med rehabilitering av sjukskrivna medarbetare med att bygga välmående arbetsplatser. Friskvård är en del, men även satsningar på karriär- och kompetens är något som efterfrågas av våra medlemmar, säger ombudsman Ellinor Rindevall som ansvarar för Saco-S på Sveriges Arbetsterapeuter.

Parterna enades också om att alla anställda ska intjäna full pension under all föräldraledighet, något som tidigare bara anställda födda 1988 eller senare haft som förmån. Äldre arbetstagare har haft en begränsning på 18 månader för en del av tiden.

– Eftersom kvinnor fortfarande både tar ut en större del av föräldraledigheten och generellt har lägre lön än män är det en viktig fråga för oss, säger Ellinor Rindevall.

Läs mer på Saco-S webbplats
Läs om Partsrådets arbete

Ansvarig för sida:

Pontus Wikholm 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

E-post:
Uppdaterad: 2017-10-05

Senaste numret av Arbetsterapeuten

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.