Hoppa till innehåll

Avdragsrätt för fackföreningsavgift återinförs

Fackföreningsavgiften ska återigen bli avdragsgill. Det föreslår regeringen med stöd av Vänsterpartiet i höstbudgeten som läggs fram om några veckor. Dessutom vill man slopa en karensdag i a-kassan.

- Det här är mycket goda nyheter. Om avdragsrätten för fackföreningsavgift återinförs innebär det ett välkommet tillskott i plånboken för våra medlemmar, säger Carl Eos, förhandlingschef på Sveriges Arbetsterapeuter. Tyvärr är lönerna för arbetsterapeuter alldeles för låga i förhållande till de insatser professionen gör, både för enskilda individer och samhället i stort.

Rätten att dra av delar av fackföreningsavgiften försvann 2007 efter ett beslut av Alliansregeringen. Nu vill regeringen och Vänsterpartiet återinföra den från och med juli 2018. Den som är medlem i ett fackförbund ska då kunna dra av 25 procent av den sammanlagda medlemsavgiften, vilket i praktiken innebär en rejäl skattesänkning för landets alla fackligt anslutna. För en medlem i Sveriges Arbetsterapeuter som tjänar runt 30 000 kronor i månaden och betalar 318 kronor per månad i fackföreningsavgift innebär det en tusenlapp tillbaka till medlemmen årligen.

Reformen beräknas kosta statskassan omkring 1,33 miljarder kronor under 2018 och därefter 2,67 miljarder kronor per år från 2019 och framåt. I höstbudgeten föreslår regeringen även att antalet karensdagar i a-kassan ska minska från sju till sex dagar i syfte att förbättra skyddet för den som blir arbetslös.

- En fungerande arbetslöshetsförsäkring bidrar till rörligheten på arbetsmarknaden. Du ska som arbetstagare våga byta jobb och känna att du har en fungerande försäkring i ryggen. Blir du av med jobbet ska du inte också bli fattig, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

Även den reformen ska träda i kraft i juli 2018 och beräknas kosta 60 miljoner kronor per helår.

Ansvarig för sida:

Helene Genym 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Digital kommunikatör

E-post:
Uppdaterad: 2017-09-07

Senaste numret av Arbetsterapeuten

En film om arbetsterapi

Arbetsterapeuterna använder viss data (cookies) för att försäkra sig om att du får en bra användarupplevelse.