Hoppa till innehåll

Ny rekommenderad ingångslön

29 000 är ny rekommenderad ingångslön för nyutexaminerade arbetsterapeuter.

Sveriges Arbetsterapeuters styrelse har idag tagit beslut om rekommenderad ingångslön för nyutexaminerade arbetsterapeuter. Den rekommenderade ingångslönen för 2017 är 29 000 kronor per månad.

- Ingångslönerna har ökat de senaste åren och det är mycket positivt. Men det är också mycket viktigt att arbetsterapeuter får bättre möjlighet till att göra lönekarriär, säger förbundsordförande Ida Kåhlin.

- Den genomsnittliga första lönen för en utbildad arbetsterapeut ökade med över 1000 kronor mellan 2015 och 2016, säger Carl Eos, förhandlingschef. Framöver kommer Sveriges Arbetsterapeuter bli än tydligare med att höjda ingångslöner enbart är ett första steg i rätt riktning. Nu måste vi och arbetsgivarna gemensamt jobba för att förbättra arbetsterapeuters karriärmöjligheter.

Ansvarig för sida:

Ulf Lundberg 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Kommunikationsstrateg

E-post:
Uppdaterad: 2017-02-06

Ämnen:

Vad tycker du?

Observera att din kommentar kommer att bli synlig för alla besökare. Är din fråga av mer privat karaktär, mejla eller ring oss istället.

 

Kommentarer

Hej,

Tack för kommenterar och engagemang!

Frågan som du lyfter är viktig och en fråga som förbundet jobbar med hela tiden. Att lönen varierar mellan olika arbetsgivare är inget konstigt, så kommer det troligtvis att se ut. Det är också det som kanske lockar att söka sig vidare till nya jobb. Men däremot tycker vi att det är fel att arbetsgivare, exempelvis landsting/regioner, använder rekommenderade ingångslöner i samband med anställning. Så ska det inte vara och förbudet gör vad vi kan för att påverka arbetsgivarna. Börjar du ett nytt jobb är det individuell lönesättning som gäller och inget annat.

Fortsätt gärna posta kommentarer om era erfarenheter angående arbetsgivare som tillämpar rekommenderade ingångslöner.

Tillsammans blir vi starkare!

Vänligen,
Andreas Kritz, ombudsman

Andreas Kritz 17-08-01 10:41 Gilla » Anmäl olämplig kommentar

Jag håller med Lina som skrivit nedan. Det finns stora skillnader i lön mellan kommun och landsting. Jag började som arbetsterapeut inom regionen och fick en lägre ingångslön, som jag ej var nöjd med. Sedan ökades lönen med några tusen för att jag bytte jobb till kommunen. Hur kan man arbeta för att jämna ut löneskillnaderna?

Ellie 17-07-06 16:43 Gilla » Anmäl olämplig kommentar

Detta låter ju toppen, tyvärr är det inte verklighet, i alla fall inte om man jobbar inom regionen. Själv fick jag bra ingångslön när jag började som arbetsterapeut(inom kommun), men var tvungen att sänka mig flera tusen för att börja jobba inom regionen som har samma låga ingångslön oavsett vad man kommer ifrån innan, det var tydligen deras policy. Vill man ha jobbet så får man ta den lönen menade de. Hur ska vi göra för att öka arbetsterapeuters status?

Lina 17-02-07 13:23 2 personer gillar detta - Gilla » Anmäl olämplig kommentar

Kalendarium

Senaste numret av Arbetsterapeuten

En film om arbetsterapi