Hoppa till innehåll

Avdragsrätt för fackföreningsavgift återinförs

Fackföreningsavgiften ska återigen bli avdragsgill. Det föreslår regeringen med stöd av Vänsterpartiet i höstbudgeten som läggs fram om några veckor. Dessutom vill man slopa en karensdag i a-kassan.

- Det här är mycket goda nyheter. Om avdragsrätten för fackföreningsavgift återinförs innebär det ett välkommet tillskott i plånboken för våra medlemmar, säger Carl Eos, förhandlingschef på Sveriges Arbetsterapeuter. Tyvärr är lönerna för arbetsterapeuter alldeles för låga i förhållande till de insatser professionen gör, både för enskilda individer och samhället i stort.

Rätten att dra av delar av fackföreningsavgiften försvann 2007 efter ett beslut av Alliansregeringen. Nu vill regeringen och Vänsterpartiet återinföra den från och med juli 2018. Den som är medlem i ett fackförbund ska då kunna dra av 25 procent av den sammanlagda medlemsavgiften, vilket i praktiken innebär en rejäl skattesänkning för landets alla fackligt anslutna. För en medlem i Sveriges Arbetsterapeuter som tjänar runt 30 000 kronor i månaden och betalar 318 kronor per månad i fackföreningsavgift innebär det en tusenlapp tillbaka till medlemmen årligen.

Reformen beräknas kosta statskassan omkring 1,33 miljarder kronor under 2018 och därefter 2,67 miljarder kronor per år från 2019 och framåt. I höstbudgeten föreslår regeringen även att antalet karensdagar i a-kassan ska minska från sju till sex dagar i syfte att förbättra skyddet för den som blir arbetslös.

- En fungerande arbetslöshetsförsäkring bidrar till rörligheten på arbetsmarknaden. Du ska som arbetstagare våga byta jobb och känna att du har en fungerande försäkring i ryggen. Blir du av med jobbet ska du inte också bli fattig, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

Även den reformen ska träda i kraft i juli 2018 och beräknas kosta 60 miljoner kronor per helår.

Ansvarig för sida:

Helene Genym 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Digital kommunikatör

E-post:
Uppdaterad: 2017-09-07

Vad tycker du?

Observera att din kommentar kommer att bli synlig för alla besökare. Är din fråga av mer privat karaktär, mejla eller ring oss istället.

 

Senaste numret av Arbetsterapeuten

En film om arbetsterapi