Hoppa till innehåll

Arbetsterapeutens livslön måste höjas

Upprörande att kvinnodominerade välfärdsyrken med krav på akademisk utbildning är en ekonomisk förlust. Svenska Dagbladet skriver om Sacos uträkning av livslöner.

De låga lönerna gör mig ledsen och arg, men motiverad att förändra! 

Svenska Dagbladet skriver idag om Sacos senaste uträkning av livslöner, som visar hur olika högskoleutbildningar lönar sig jämfört med varandra och med gymnasieutbildning.

Varje gång jag ser denna statistik blir jag ledsen och arg. Högskoleutbildningarna som lönar sig sämst är alla samhällsbärande välfärdsyrken. De flesta av dem är kvinnodominerade. Vi som håller uppe den svenska välfärden, som sliter inom hälso- och sjukvård och skola går många gånger med ekonomisk förlust på vår utbildning.

Och allra sämst löner har vi arbetsterapeuter. Som fack- och professionsförbund missar Sveriges Arbetsterapeuter inte en enda möjlighet att påpeka det orimliga i detta. Arbetsterapeuter runt om i landet går varje dag till sina jobb i kommuner och landsting, på privata vårdföretag och statliga myndigheter. Arbetsbelastningen är hög och arbetsmiljön många gånger tuff och krävande. Trots allt hårt arbete, trots vår långa utbildning och trots kunskapsbaserade och samhällsekonomiskt lönsamma insatser som bidrar till ett jämlikt och hållbart samhälle är våra löner alldeles för låga. 

Ändå har jag aldrig ångrat mitt yrkesval. Och jag vet att de flesta arbetsterapeuter känner likadant. I min roll som förbundsordförande för Sveriges Arbetsterapeuter kommer jag aldrig sluta kämpa för att vi arbetsterapeuter ska kunna bidra till att ännu fler människor får sin vardag att fungera. Och jag kommer aldrig sluta kämpa för högre löner, bättre arbetsmiljö och karriärmöjligheter för arbetsterapeuter. Jag vet att vi gör skillnad i människors liv. 


Ida Kåhlin
Förbundsordförande
Sveriges Arbetsterapeuter

Ansvarig för sida:

Ulf Lundberg 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Kommunikationsstrateg

E-post:
Uppdaterad: 2017-08-27

Ämnen:

Vad tycker du?

Observera att din kommentar kommer att bli synlig för alla besökare. Är din fråga av mer privat karaktär, mejla eller ring oss istället.

 

Kommentarer

Hej!
Sveriges Arbetsterapeuter jobbar enträget i många kanaler för högre löner, bättre arbetsmiljö och karriärmöjligheter för arbetsterapeuter. Det handlar exempelvis om att vara aktiv i sociala medier, opinionsbilda genom debattinlägg i dagspress, påverka i samtal med politiker, arbetsgivare och andra beslutsfattare. Har du idéer som du tycker att ingen lyssnar på – hör av dig till oss, exempelvis via mejl eller per telefon. Tillsammans kan vi göra skillnad!

Ulrika Larsson, kanslichef 17-08-28 12:34 1 person gillar detta - Gilla » Anmäl olämplig kommentar

Ok vad ska förbundet göra åt det? tex marknadsföra bättre via tv, sociala media, radio etc? prata med politikerna/arbetsgivare? finansiera studier som visar att AT insatser förbättra livskvalitet för vt och är ekonomisk försvarbar? Vad ska ni göra konkret ?

Har Idéer men ingen lyssnar. 17-08-28 09:04 1 person gillar detta - Gilla » Anmäl olämplig kommentar

Senaste numret av Arbetsterapeuten

En film om arbetsterapi