Hoppa till innehåll

Arbetsterapins dag 2016

På Arbetsterapins dag gör vi med gemensam kraft en informationsinsats för att få så många som möjligt att förstå det vi redan vet - att arbetsterapi får vardagen att funka. I år är Arbetsterapins dag den 20 oktober. Sista dag för beställning av material har passerat.

Syfte med dagen

Arbetsterapins dag är en dag när vi ska sprida kunskap kring arbetsterapi och arbetsterapeuter, med syfte att fler får upp ögonen för vår viktiga kompetens, både på etablerade och nya arenor. 

Material

Kansliet erbjuder olika typer av kostnadsfritt material att använda under dagen, som varje år finns att beställa från och med innan sommaren. Sista dag för beställning var den 22 september - det går alltså inte längre att beställa material till Arbetsterapins dag 2016. Materialet du har beställt kommer att skickas under vecka 40-41, till den adress du uppgett i din beställning. 

I år kan du beställa:

  • Vidare 2016, en ny version av de tidigare Framåt och Vidare. Målgrupp: allmänheten. Tidningen beskriver arbetsterapi på ett lättillgängligt sätt genom olika artiklar och innehåller en affisch att sätta upp. Dela ut tidningen på stan, lägg fram i väntrum, ge till kolleger. 
  • En ny broschyr om arbetsterapi. Målgrupp: beslutsfattare. Skicka eller ge till chefer, politiker och andra beslutsfattare.
  • 10 informationsblad om arbetsterapi och olika områden, till exempel smärta, depression och ångest. Målgrupp: allmänhet och klienter.
  • Badge med texten Arbetsterapeuter får vardagen att funka, och den oranga figuren från vår nya logotyp. Perfekt att sätta på tröjan eller väskan. 

Material för nedladdning

Aktiviteter

Förbundet centralt ordnar inte aktiviteter under dagen för medlemmar utan tanken är att kretsarna själva ägnar sig åt lokal opinionsbildning på olika sätt. Alla kretsar och våra studentorganisationer lokalt väljer själva sin ambitionsnivå och vad de vill göra för att öka kunskapen om arbetsterapi och vad arbetsterapeuter gör. Vi uppmuntrar samarbete mellan kretsstyrelsen och lokala studentorganisationen - tillsammans är vi starkare!

Hör av dig till din krets/lokal studentorganisation!

Kontakta din kretskommunikatör eller kretsordförande respektive lokal studentstyrelse om du vill veta om det planeras någon central aktivitet i just din krets/utbildningsort. Eller du kanske har en en bra idé du vill delge? Här hittar du kontaktuppgifter.

Såhär planerar Sveriges Arbetsterapeuter centralt att fira dagen

Vi planerar just nu tillsammans med några brukarorganisationer ett seminarium om jämlik tillgång på kognitivt stöd.

Teman och specialtidningar från tidigare år 

Vidare omslagVarje år har Arbetsterapins dag haft ett särskilt tema - 2014 och 2015 var det Vi får vardagen att funka - och det är temat även för den specialtidning vi tar fram inför dagen. Länkarna nedan går till förlaget, där du kan beställa specialtidningarna från respektive år, eller ladda ner dem som pdf. De är fortfarande aktuella och vi kan varmt rekommendera dem för spridning till alla som behöver mer kunskap om arbetsterapi. Beställ och lägg ut dem i väntrum, glöm dem på tåget eller bussen, stoppa i handen på beslutsfattare.

2015: Vi får vardagen att funka - tidningen Vidare
2014: Vi får vardagen att funka - tidningen Framåt
2013: Jämlik arbetsterapi
2012: Aktivt åldrande
2011: Aktivitet - en mänsklig rättighet

Sveriges Arbetsterapeuter centralt firade Arbetsterapins dag 2015 med frukostseminarium

2015 firade förbundets kansli Arbetsterapins dag genom att hålla ett frukostseminarium om arbetsterapeuter som rehabkoordinatorer. Här kan du läsa en rapport från seminariet.

Ansvarig för sida:

Gelinda Jonasson 
Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Kommunikatör och webbredaktör

E-post:
Uppdaterad: 2016-09-23

Vad tycker du?

Observera att din kommentar kommer att bli synlig för alla besökare. Är din fråga av mer privat karaktär, mejla eller ring oss istället.

 

Kommentarer

Vi får inte glömma rehabkonsulenterna som är inne på vårt område också...Vi måste visa vad vi kan göra bättre...

Lotta 14-10-08 16:04 1 person gillar detta - Gilla » Anmäl olämplig kommentar

Viktigt är att i alla sammanhang påtala nyttan med vad vi gör i yrket. Detta gynnar den enskilde/patienterna i första hand och i andra hand så skapar det arbetstillfällen för arbetsterapeuter!

Liselotte Larsson 14-08-20 08:58 2 personer gillar detta - Gilla » Anmäl olämplig kommentar

Jag håller med också.. I min arbetsplats ville sjukgymnasterna förvandla en at-tjänst till sg-tjänst, tur att chefen lyssnade på mig och så blev det inte.

Anni 13-10-14 14:30 4 personer gillar detta - Gilla » Anmäl olämplig kommentar

Jag håller med också.. I min arbetsplats ville sjukgymnasterna förvandla en at-tjänst till sg-tjänst, tur att chefen lyssnade på mig och så blev det inte.

Anni 13-10-14 14:30 1 person gillar detta - Gilla » Anmäl olämplig kommentar

Jag håller med också.. I min arbetsplats ville sjukgymnasterna förvandla en at-tjänst till sg-tjänst, tur att chefen lyssnade på mig och så blev det inte.

Anni Feodoroff 13-10-14 14:29 2 personer gillar detta - Gilla » Anmäl olämplig kommentar

kan bara hålla med tidigare skrivare. Och det är inom många områden. Vi behöver bli duktigare på att marknadsföra oss och berätta för alla vad vi kan och vad vi kan bidra med på arbetsplatser/områden.

sofia 12-10-02 08:07 5 personer gillar detta - Gilla » Anmäl olämplig kommentar

Jag tycker att det är bra att man uppmärksamma andra om vad arbetsteraputerna gör. Nuförtiden finns det andra yrkeskategorier som försöker ta över arbetsterapeuters uppgifter utan att gå en utbildning en av de är bl sjukgymnaster som jobbar på äldreboende.


Aurora 12-09-13 19:15 11 personer gillar detta - Gilla » Anmäl olämplig kommentar

En film om arbetsterapi